CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Feb 13, 2011

Nak makan Coklat!

Deby stress gileeeeeeeeeeeeeeeeeeee sangat lately nih... Kerja Deby dah la melambak-lambak, assignments yang tinggi menggunung untuk disemak, tak termasuk kuiz dan lab report tu. Deby terasa macam robot dengan hari-hari kena attend meeting, event sana sini, proposal lagi. Langsung tak ada masa nak concentrate untuk application PhD Deby!

Deby konon nak diet, taknak makan nasik la, pe la. Tapi sebab stress tahap gaban nie Deby langgar semua pantang larang Deby sendiri.

Sekarang Deby craving gila untuk makan chokolat.

Coklat ni ada banyak jenis dia. Nih meh Deby tunjuk sket.

1) White chocolate
     Mengandungi cocoa butter, gula, susu, emulsifier, vanilla dan kadang-kadanag ada diletakkan perasa lain. Tak silap Deby coklat warna putih ni disebabkan dia tak ada bahan kurang lemak dari cocoa bean tu.


2) Milk chocolate
Coklat ni macam cadbury tu. Selalu dalam 10-20% cocoa and cocoa butter. Dalam 10% susu.

3) Dark chocolate
Ni Deby punya faveret. Kandungan cocoa yang tinggi. Sebab itu dia pahit. Langsung tak ada susu. (tapi kadang-kadang ada yang letak sikit). Tapi dark chocolate ada banyak jenis, macam sweet, semi-sweet, bittersweet dan unsweetened. Unsweetened ni selalu kita guna untuk buat kek atau biskut.

Nih plak certain brands of chocolates yang Deby suka:

Patchi
After Eight
Godiva


Marvelous!!!

2 comments:

iera_ayen said...

cedapnyer,...after eight tuuuuuuuu

Cik Deby said...

sedap kn kn... slalu beli... :D

mari kte makan!