CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Jun 22, 2012

Ikan Bakar kat Melaka selain dari Umbai

Salam semua,

goshhhh lamanya tak update! ampun sangat2. sebab dah macam2 hal berlaku lately nie, dengan mama sakit, etc jadi macam tak sempat2 nak update. Ni pun semua dah settle down sket baru la boleh bernafas (sket jugak la. banyak jugak x settle lagi).

Tapi malas betul nak rant pasal masalah. sekarang takmo pikir dah masalah2 semua tu. simpan dalam laci jer. sekarang nak happy!

So kat sini Deby nak cerita satu tempat ikan bakar yang deby and family pergi kat Melaka. Nope, bukan Umbai, Umbai is sooo overrated. and tak sedap dah. ikan2 pon tak fresh dah. banyak lagi tempat kt Melaka tu yang lagi best. So kitorang pergi kat Alai, Melaka. Nama tempat dia Medan Ikan Bakar MBMB.

Parking pun senang jugak kat sini. Masa nak bayar parking tu, abang tu cakap "singgit, dik". Dalam hati macam, wow murahnyaaa.. Kalau kat KL or KB (wakaf Che Yeh) pon paling2 RM3. :D

Masuk2 area tu, memang banyak gak la kedai2. Pilih je mana berkenan di hati. Masa tu family Deby pilih gerai no 2. entah apa nama ntah, lupa. ikan2 and seafood dia memang nampak fresh lah. Deby main ambil je ikut suka hati. Hehe.

bila deby pilih sotong, orang tu cakap "sedap goreng tepung, kak." Dengan selamba je deby cakap "tak nak! sotong tepung leh dapat kat KL. nak bakar". dia jawab "kalau bakar, liat nanti" deby cakap " tak dulik. nak bakar gak' <-- macam budak2 kan. heeeeee... pening pale budak tu.

ni ada la a few gambar yang deby sempat snap. sorry nampak sket sebab orang len dah serang awal2 before sempat deby amek gambar. (low quality, sorry!)

Ni makanan wajib kalau makan ikan bakar kat Melaka. Nasi lemak! panas2 lagi. Singgit satu.

kupang ke kepah nie? entah. hehe. sedap gile masak pedas!

bamboo lala faveret mama.

ni kepah kot? masak kunyit. nyummm

udang XXXXXL bakar. ni pon tinggal separuh jer. org dah kebas!

1/2 ikan jenahak bakar. serious sedap gile. tak overcook, tak undercook. mmg pakar la tukang bakar tu. sedap! fresh!

ikan pari bakar dengan sambal. saje je ambil kecik. ni adik je yg dok abiskan.
Cuba teka total harga? Makan untuk 6 orang, RM160 je. Berbaloi sesangat. Seyes. Puas hati sebab fresh dan sedap. Try la. Ramai kata Umbai dah tak best. So Deby suggest try datang sini pulak.

Rasa nak pegi lagi je..... Next post Deby akan suggest tempat masak asam plak kat Melaka. daaaa




3 comments:

dhiera said...

umbai memg dah xbest dh. byk je sebenarnya tmpt mkn best kt melaka selain umbai! perghhh.. seafood ni semuanya sedap belaka~

Cik Deby said...

betul sedappppp sgt!

deby nak pegi lagi n lagi n lagi. heee

noradzlina.kamdani said...

i pergi about few days ago...