CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

May 19, 2011

hukum mengganggu tunangan orang

Ni deby terjumpa tadi masa tgh gatal2 surf sana sini.

Deby bukan pakar, jahil je dalam benda2 camni. ni deby copy paste dr al-fikrah.net

Wallahu a'lam. Peringatan untuk kita semua b2b nie. hihi

Haram mengganggu tunang orang dan haram mereka yang dah bertunang mencari orang lain untuk dikahwini selagimana belum diputuskan ikatan tunangan tersebut.
tahqiq / takhrij hadith dari Jab Hadith: 
hadith sahih - 
لَا يَخْطُبُ أَحَدُكُمْ عَلَى خِطْبَةِ أَخِيهِ
Maksudnya: "Jangan salah seorang kamu bertunang ke atas tunangan saudaranya". Dikeluarkan oleh Malik dalam Muwatta, alSyafie dalam Musnadnya, Ahmad dalam Musnadnya, Bukhari dalam Sahihnya (no: 2033) 




6 comments:

iedchan said...

wah2..bagos ni...ramai da kawan i putus tunang...rase nak print tampal kat muka tunang...heheh..gurau2...i folo u k...i b2b jugak...:P

Cik Deby said...

i agree! tepek kt muke memasing.... lupe diri plak kn. hihi

nuruz said...

kalau mcm tu, tunang i dgn ex gf dia berdosa lah kan?? sbb diorg masih lg contact each other n bersyg2 kat blkng i.. padahal we wil gettin married nxt year on feb.

Cik Deby said...

Nuruz, are you alright dear?

but yes, memang berdosa ganggu tunang orang dengan sengaja.

Feb, dah tak jauh tu.

Maria Menado~ said...

minta copy ayat bawah tu.. thanks.. saya follow sini =)

rose puteh said...

DEBY..

IZATI here..
kalau tunang tu cari ex gf balik..
ex gf dye tak tahu dye da bertunang,,mcm mane gaye pulak tu ye?ex dye still salah?