CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

May 13, 2011

Kerisauan... (& cerita baju tunang)

Ni entry luahan rasa je k. Hihi

Lately ni Deby dok risau macam-macam. Semalam sampai Deby tak boleh tido sampai kul 5 pagi. Rasa runsing pon ada ni. Jadi hari ni pergi kerja macam berada di awang-awangan je.

Deby risaukan:

1) Tempat PhD tak dapat-dapat lagi. Silap Deby lah sebab apply tak banyak (and lambat). Dateline dah dekat sangat. Tapi Alhamdulillah, tadi Deby baru dapat offer letter dari RMIT University. Tapi, Deby rasa Deby nak jugak pergi Imperial College London. Entah laa.. Tambah runsing baru. Sebab Deby tak dapat lagi offer letter dari ICL nie. Dan Deby tak sempat nak masuk meeting KPT bulan ni. Pening sangat.

2) Deby risau sebab catering tak dapat lagi. Tak banyak pulak caterers yang nak cater 100 pax. Ada sesapa tau tak good caterers area Nilai or Salak Tinggi?

3) Deby risau baju tunang nanti tak cantik. Itulah masalahnya kalo tempah, kita tak tau apa akan jadi nanti. Kan dulu Deby nak beli or sewa je? Tapi Deby dah terjebak beli kain. Cerita dia macam ni, mula2 Deby pergi test baju kat satu kedai ni, dia banyak jual baju nikah. Deby berkenan dengan satu baju kurung ni, lace and satin and sangat simple. Jadi Deby beli lah. Harga pon RM200, ok lah within budget.

So bila balik tu, Deby keluarkan baju tu dalam kereta sebab nak tengok dekat outdoor light. Belek punya belek, tengok2 ada stain warna merah (macam kapur tu) kat belah belakang, tulis huruf S (size dia lah kot). Terus Deby pusing balik pergi kedai tu. Orang kedai tu try cuci dengan air (katanya kalo kapur pakai air pon hilang), tapi tak hilang langsung. Jadi dia mintak lah Deby pilih baju lain, sebab baju tu dah tak ada size S.

Deby try banyak baju, tapi langsung tak berkenan. So mintak refund balik, tapi dah jadi isu pulak. Last2 mak Deby yang taknak bertekak dan bazir masa tu, cadangkan Deby ambik kain yang sama harga ngan baju tu. Last2 ambil la kain yang paling simple (tak sukaaaaaaa yang berat2!), kain lace biasa. Adoiii.

Kemudian Deby hantar la kain tu pergi tailor. Nak buat kurung pesak tapi tailor cakap tak cantek. Design sana sini last2 jadi mahal sangat. Frust Deby sebab over budget.

Ni la yang risau ni. Kain dah mahal. Upah Jahit dah mahal. Takot tak cantek. Takot tak sedap pakai. Takot tak naik seri. Takot nampak gemok. Takot macam2 lah!

And sekarang berat Deby tak turun2. Spare tyre masih macam tu lagi. Deby pon tak exercise sangat, sekadar jaga makan and skipping bila rajin. Ape laaa nak jadi nie.

Risau! hopefully boleh tido lah malam nie.

P/S: tarikh merisik dah tukar. 22 Mei ni. Cepat lah pulak. Tapi Deby tak ada time tu, kena outstation pergi Kulim. Nasib mak si dia tak kisah. Lagipon dia dah kenal Deby. Hopefully tak ada apa2 lah.

16 comments:

lovelyadibah said...

wah phd!!:)bestnyer:)dalam kos pe deby??skrg keje lecturer k??:)

Cik Deby said...

hi dba.

a'ah, skrg lecturer. :)

deby amek materials science kalo kat ICL. kalo kat RMIT amek chemical engineering. tapi bidang research lebey kurang je sebenarnye. hihi

nida-razak said...

deby..insaAllah..mesti cantiknya baju tu...lgpon hari tu nnti hari deby..mesti cantik =)
deby nk sambung phd eh..besnye..dlu deby amek master kat ne eh?

Cik Deby said...

nida, tu la. tetbe terasa deby sengaje je nk panic kan diri sndri. hihi

dulu masters n degree buat kt utm je. :)

nida-razak said...

hehe..biasa la tu..b2b mmg cpt panik..hehe..

oh..besnye da nk amek phd..nida ingt nk smbung master after kawin,tp syg nk quit kje, nk wat part time, nida kje kat perak..susah plak..huuu..

Cik Deby said...

nida bidang ape ye?

tak nak try for pjj? pendidikan jarak jauh.

dulu deby de dgr mase kt utm dlu. sbb utm de buat pjj nie. byk uni lain pon ade skrg rasenye.

tp tu lah, study while working mmg juggling sket la. tapi bg deby kalo dh smgt waja nak dpt masters, insyaAllah semue ok. :)

nida-razak said...

nida bidang geology, now kje dgn consultant for mining n environmet, so nida ingt nk sambung dlm environment, nida pnah dgr gak pjj, tp mcm xbanyak uni yg ada pjj, n xsemua kos...huu...mmg kna juggling klo wat part time, tambah plak klo pjj..huu..

Cik Deby said...

owh. mmg pjj sgt limited. mostly utk management courses.

tapi ada gak la science and engineering. tapi tu la pon limited gak.

stakat yg deby tau ade pjj ni cam utm, upm, ukm and uitm.

tak kire lg kolej swasta

zimie said...

hai deby.eh deby course material science ke?dulu zimie degree material science.tapi kat ukm. kebetulan la pula.haha skrg deby mohon phd da ye?wah bestnye!! zimie dah takde mood nak sambung belajar.now kerja jela ;)

Cik Deby said...

zimie, dlu deby amek kimia, pastu polimer, skrg materials plak. hihihi. lompat2.

a'ah, mmg. kalo dh keje xde rase nk blajar blik. deby pon kena tuning blik otak nih. hehe

Ted said...

deby, ted doakan baju tu jadi macam yg deby nak okey. ted paham perasaan takut baju tak cantik sbb ted penah lalui. ted konon rasa dapat kuruskan badan masa tunang, so ingat nak sewa je baju, sekali takde baju tuk org gemuk yg cantik n sewa pulak mahal gile RM 500. so, ted gamble beli kain n jahit dua hr sebelum majlis. mujur ada tailor nak amik.tp, paham2 jela kalau keje last minute kan, tak pueh hati. tp nak taknak kene jugak pakai n berharap majlis kahwin tak buat silap yg sama.huhu

Cik Deby said...

aik. nape tggl 1 comment je ni? comment laen dh ilang!!!1

ted, deby tgk xde la gemok mane ponnnnn

alusmetai said...

both RMIT and IC are good.

both are right in the city centers and well connected. IC by bus and trains, RMIT by trams.

If you manage to get IC, try du cane housing for accomodation. RMIT students(malays) with family usually rent near Brunswick.

Best of luck in your phd and congratulations on your engagement.

Cik Deby said...

hi. thank you so much for your feedback! very, very, helpful.

Drunbella Khoo said...

neh haa no fon caterer yang i cakap tu.
0126069535 (pn sabariah)
try laa call dia tanya pasal catering tu.
=)

Cik Deby said...

thanks die. nti i call kn.